Menu

Historie, nie tylko kuchenne

Smak chleba, którym dzielimy się wspólnie, nie ma sobie równego... Antoine de Saint-Exupéry

Piersi Marioli w śmietanie i kasza jaglana :-)

pociechowo

Dostałam dzisiaj od Przyjaciólki Marioli z Lipska list o tej treści:

Beatko,

dlugo juz nie pisałaś swojej prozy kuchennej, to pewnie żaden dobry znak... (czy zastój zimowy to dobre wytłumaczenie? :-)

No więc podaję Ci jeden z moich smacznych, wymyślonych przepisów, aby proza wiosennie znowu ruszyła z siłą do przodu! (dziękuję!!!! :-)

Piersi z kurczaka w śmietanie, z warzywami i kaszą jaglaną.

W małym garnku gotujemy 2 szklanki wody, wsypując do niej rosołek. Kiedy woda się zagotuje, wsypujemy 1 szklankę kaszy jaglanej , zmiejszamy ogień na bardzo słaby i gotujemy pod przykryciem, już więcej nie mieszając około 5-10 min ( zależy od rodzaju kaszy). Kasza musi "wypić" całą wodę.

Na patelnię typu wok, a jeśli nie mamy, to do innego garnka, wlewamy dwie łyżki stołowe oleju roślinnego i rozgrzewamy go.

4 filety z kurczaka przecinamy w polowie, aby byly "szczuplejsze" i tniemy na cienkie paski. Wrzucamy na patelnię (bądź do garnka) i ciągle mieszając drewnianą łyżką, podsmażamy je . Smażymy je krótko, mięso musi być jeszcze białe, a nie brązowe, bo będzie suche. Lekko zarumionego kurczaka "przykrywamy"drobno pokrojoną cebula (1 duża). Przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną łagodną papryką, albo ostrą, jak kto lubi, pieprzem, odrobiną majeranku, odrobiną czabry i gałki muszkatałowej. Dodajemy marchewkę (1-2 okazy) pokrojoną na cienkie plasterki, porę , dobrze umytą i drobno pokrojoną i czerwoną fasolę z puszki. Kto lubi, dodaje czosnek. Dolewamy trochę wody, aby warzywa się nie przypaliły i co jakiś czas mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy 15-20 minut. Potem wlewamy do warzyw i kurczaka 30% słodką śmietanę. Dusimy jeszcze 5 minut, ale bez przykrycia.

Ja mieszam na koniec, na patelni, kaszę z warzywami, ale można też podawać je osobno.

Do tego, oczywiście, białe, lekkie, wytrawne wino.

Na deser:

biały, kremowy jogurt, polany płynnym miodem i posypany włoskimi orzechami (mogą być uprzednio uprażone)

Smaczne i zdrowe! A... Kasza jaglana ma wiele żelaza i jest pożywna i lekkostrawna.

 

Mariolu, dziękuję!!!

Nie wiem, jak Wy, ale ja mówię: mniam :-)

MIMO UJEMNYCH TEMPERATUR: WITAJ WIOSNO!


MARIOLOWE

© Historie, nie tylko kuchenne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci