Menu

Historie, nie tylko kuchenne

Smak chleba, którym dzielimy się wspólnie, nie ma sobie równego... Antoine de Saint-Exupéry

Chilli fasolowa i pietruszkowe szaleństwo

pociechowo

Zimno. Nieprawdopodobne, ale za oknem pada śnieg… A tak bardzo chciałoby się poczuć już wiosnę. Wszystko jednak ma swój czas. W przyrodzie również. Co może nas rozgrzać?

 

Na pewno popularna w Irlandii, troszkę podobna do naszej polskiej fasolowej (ale tu - bez mięsa!)

Chilli zupa fasolowa z chlebkiem czosnkowym


Poza gotowaniem i smakowaniem trochę popiszę też o pietruszce… Ale, to za chwilę. Najpierw gotujemy!

Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 duża cebula, posiekana, 1 ząbek czosnku, zmiażdżony, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka łagodnego chilli w proszku, pół łyżki mielonego kminku, pół kilograma pokrojonych drobno pomidorów bez skórki, 400ml bulionu warzywnego, 1 x 400g puszki fasoli kidney (wypłukanej), 1 x 400g puszki fasoli typu Jaś (wypłukanej), 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę, garść kolendry, posiekanej, sól, pieprz

Pieczywo: plastry (kromki) bagietki, miękkie masło, 2-3 ząbki rozgniecione, odpowiednia ilość do pokrojonych kromek startego sera Cheddar

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu i podsmażaj cebulę przez 5 minut, aż zmięknie. Wymieszaj z czosnkiem, dodaj przecier pomidorowy, bulion warzywny i przyprawy i gotuj przez 1 minutę, a następnie dodaj pokrojone pomidory. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z ognia, ostudź nieco, zmiksuj w blenderze i powróć do patelni.

Dodaj fasolę i paprykę, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku i dodaj wodę (ilość zależna jest od gęstości, którą chcesz uzyskać). Kolendrę dodaj pod koniec gotowania.

Tymczasem…W misce wymieszaj masło, czosnek i ser. Posmaruj kromki chleba i wstaw do piekarnika z funkcją grilowania. Opiekaj kromki bagietki przez kilka minut…. Na talerzu możesz je podsypać drobno posiekaną pietruszką. Mniam.

Pietruszkę uwielbiam dodawać do wszystkiego. Co prawda, nasze dzieci, niekoniecznie podzielają moją miłość do zielnego, ale… Co tam!

 

 

 

Pietruszka, to naturalny środek na odporność, więc, często, przygotowując dzieciom kanapki do szkoły, lubię ją ukryć to tu, to tam…

Poza tym, czy wiecie, że Akneterapia (leczenie zmian trądzikowych i wypryskowych na skórze) nie zna skuteczniejszego naturalnego środka od pietruszki. Odtruwa, oczyszcza, odkaża. Ze względu na swój bogaty skład oczyszcza krew z toksyn. Dzięki temu organizm zaczyna wydolniejszą i sprawniejszą pracę. Wykazano również intensywne działanie przeciwzapalne pietruszki, co objawia się zmniejszeniem częstotliwości pojawiania się wyprysków i zmian trądzikowych na twarzy i plecach. Dlatego pietruszka szczególnie polecana jest osobom w okresie dojrzewania, podczas gdy skóra narażona jest na znacznie intensywniejsze wydzielanie łoju i potu, a zmiany hormonalne wywołują trądzik. Ponadto intensywnie odtruwa wątrobę (narząd, w którym kumulują się toksyny z całego organizmu).

To jeszcze nie wszystko!

Pietruszka wykazuje bardzo szerokie spektrum działania. Niewiarygodne jak wiele objawów łagodzi:

- wzmaga wydalanie moczu, w tym szkodliwych substancji, metabolitów leków i toksyn.
- działa napotnie i przeciwgorączkowo. Jedz dużo pietruszki w okresie zachorowań na przeziębienia i grypy
- zwiększa wydzielanie żółci
- poprawia ukrwienie wszystkich tkanek
- nasila doznania seksualne, poprawia popęd płciowy
- łagodzi objawy choroby reumatycznej
- tonizuje układ odpornościowy
- wzmacnia i odkaża dziąsła
- usuwa szumy w uszach i zawroty głowy
- łagodzi obrzęki w okolicach kości i mięśni

 

Wystarczy? Wystarczy!!!

Smacznego i wszystkiego zdrowego, dla wszystkich.

 

© Historie, nie tylko kuchenne
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci